10:22 AM Dovada e chiar în acest articol!
Creierul are multe funcții din care partea conștientă e doar una. Pentru fiecare operație conștientă sunt puse în mișcare sute de procese paralele.
Dacă e să calculezi de exemplu cât de repede poți să numeri sau să aduni, da, îți iese o viteză de melc. Însă acestea sunt operații care creierul le efectuează de puțin timp pe scara evoluției, deși fiind foarte flexibil și oricând gata pentru a fi remodelat, creierul se poate antrena pentru a mări de exemplu viteza de calcul aritmetic.
Dacă e să calculezi viteza la care creierul recunoaște o formă complexă, ca de obicei fața cuiva, cuvinte și fraze, o melodie sau accesează o amintire dintr-un noian, încă nu există sau poate abia au apărut computere cu care să îi compari viteza care la aceste supercomputere se măsoară nu în bits/secundă ci în flops, adică floating point (operations) pe secundă
Însă e adevărat. Multe din aceste procese nu sunt conștiente, iar intervenția părții conștiente a crierului nu face decât să le încetinească sau chiar să le blocheze. Cred că partea conștientă e așa de lentă fiindcă e guvernată de ciclul motivați-răsplată.
La supercomputere ca IBM Watson cu peste o mie de procesoare viteza este de ordinul tera (tflops). Kilo înseamnă mii, mega = mii de kilo, urmează giga, tera etc.10 la puterea 12 operațiuni pe secundă.
De asemenea creierul muzicienilor care s-au antrenat toată viața procesează enorm de multe informații (muzicale) în unitatea de timp, etc..
La șah însă, creierul a început să piardă în fața supercomputerelor care au viteze de ordinul tera flops. Cât de eronat este articolul din link? de 10 la puterea 12 ori eronat!
Vestea cea bună este că creierul se poate antrena (învăța) însă aceasta nu poate fi separat de biosul nostru, fiind nevoie în primul rând de motivație (care este întotdeauna de ordin emoțional), care ne poate face să trecem peste senzația de durere fără de care nu se pot crea memorii, iniția procese noi sau chiar rețele neuronale noi sau extinde cele existente iar antrenamentul (remodelarea) se face doar pe specialități.
Un bun muzician în general nu poate fi automat un bun șahist, etc. însă în România toată lumea se pricepe la fotbal și la politică.
Problem solved!
12:00 PM Sophia upstairs is getting again restless.